top of page

Team Astrid är klara för den här gången.


*** D I S S E K T I O N ***

Idag var sista dagen på dissektionsutbildningen.

Det har varit fem mycket omtumlande, spännande och samtidigt makabra dagar.

Fem dagar som knappt går att beskriva för någon som inte gjort något liknande.

Självklart läste jag anatomi när jag studerade till Personlig Tränare och självklart har jag sedan dess fortsatt läsa på om just anatomi. För att vara en riktigt bra tränare och coach är det, för mig, viktigt att ständigt förkovra sig och sträva efter att bli lite bättre.

Efter dessa dagar kan jag konstatera att det vi ser i anatomiböckerna inte på långa vägar kan jämföras med det jag sett och upplevt här i Tempe, på Laboratories of Anatomical Enlightenment.

Vi har under dessa dagar arbetat flitigt med att ta fram olika modeller, en modell som visar det vi vill titta närmare på och lära oss mer om. Vi har jobbat tillsammans i team och vi har alla haft specifika områden vi velat kika närmare på, samtidigt som vi velat se kroppen i sin helhet också. Jag ville gärna se lite extra på hur det ser ut i nacken och i ryggraden, dels för att jag själv är stelopererad i nacken, mellan C4-C5 och C5-C6, men också för att jag ofta möter klienter som har smärta i rygg och nacke samt huvudvärk och domningar. Jag ville också se lite extra på foten; foten är komplex med alla sina 26 ben.

Att dissekera är en konst. Det är inget jag har blivit expert på under dessa 5 dagar - believe me! Men jag har lärt mig massor, både om kroppen och om hur man dissekerar.

För att kunna dissekera har vi behövt ha skyddskläder på, lite som operationskläder, och våra verktyg har främst varit skalpell och hemostat. På slutet fick vi plocka fram såg, hammare och stämjärn. På riktigt.

De kadaver vi arbetat med är inte balsamerade, utan de är sk "fresh tissue", dvs de är inte behandlade på något sätt. På det viset blir det så likt levande som det bara är möjligt.

Vad har jag lärt mig då? Om hur tunn och tung vårt största organ är - huden. Om hur magmusklerna endast skiljs åt av en gladpackstunn hinna typ - så glöm det där med att försöka isolera de inre magmusklerna, det funkar inte så.

Om hur njurarna ser ut på riktigt.

Om hur komplex hjärna och ryggrad är.

Om hur hårt vårt skallben är.

Om hur ALLT hänger ihop - rör på hälsenan och det påverkar ögonbrynet - typ så.

t innebär att vara överviktig - hur det påverkar våra leder och organ.


Senaste inläggen
Arkiv
Taggar
Inga taggar än.
bottom of page