top of page

Voodoo stuff.


Flossa. Flossing. Eller tortyr :-)

Vad ÄR det egentligen?

Hur fungerar det?

Varför gör man det?

Behöver alla göra det?

Det kallas även för Voodoo Flossing och är en relativt ny företeelse där man lindar ett elastiskt gummiband runt en led eller muskelbuk för att på så sätt manuellt manipulera dess anatomi. Denna metod har visat förvånansvärt stor effektivitet på allt från rörelseförbättring och smärtreducering till prestationsökning och återhämtning.

Hur fungerar det då?

Här ligger den teoretiska vetenskapen en bit efter de praktiska evidensen, varför det inte är helt klarlagt vilka mekanismer som faktiskt föranleder själva effekten.

ATT det fungerar råder det dock inget tvivel om, och det finns vissa kvalificerade hypoteser som kan vara värda att redogöra för:

1. Ledcentrering

Många typiska “problemleder” är inte optimalt centrerade för att leverera maximal rörlighet. Genom att mekaniskt (tillfälligt) justera vinklarna i leden kan man förbättra sitt rörelseomfång och samtidigt reducera smärta.

2. Ocklusion

När man temporärt stryper blodtillförseln till arbetande muskler ökar frisättningen av kväveoxid och tillväxthormon. Detta är två nyckelsubstanser för god prestations- och återhämtningsförmåga.

3. Cirkulation

Genom att manuellt manipulera svåråtkomlig vävnad kan cirkulationen dit förbättras vilket kan förbättra rörlighet och påskynda skadekonvalescens.

Så, vill du optimera din återhämtning efter träning, eller få bukt med en stel och lite tjurskallig fotled, flossa på!

Och ja, du kan självklart köpa flossband av mig och även få hjälp med vad, hur och när.

Här hittar du mer att läsa om Voodoo Flossing!


Senaste inläggen
Arkiv
Taggar
Inga taggar än.
bottom of page